Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ekspertsykehuset

RS-virus forårsaker store epidemier hver vinter hos spedbarn - men kan også ramme eldre

Ved Institutt for Klinisk Medisin på Universitetet i Oslo, disputerte lege Sara Debes i desember 2023 på studie av et 3-års materiale av voksne pasienter som trengte sykehusbehandling for akutte virusinfeksjoner i luftveiene.

Overlege Sara Debes, Sykehuset Østfold og overlegene Andreas Lind og Susanne Dudman, Klinikk for laboratoriemedisin (KLM) ved Oslo universitetssykehus (OUS) og Universitetet i Oslo (UiO).
Publisert 15.03.2024
En person som holder en baby

Foto: Shutterstock

Illustrasjon

Virus som pasientene hadde blitt smittet med ble undersøkt, hvilken behandling de fikk og hvordan det gikk med dem.

COVID-19 pandemien har vist oss hvilke konsekvenser luftveisvirus fører til av sykdomsbyrde og dødsfall. Men vi rammes også årlig av vanlige luftveisvirus slik som influensavirus, som medfører omtrent 9.5 millioner sykehusinnleggelser per år på verdensbasis.

Mens det er almen kunnskap at COVID-19 og influensa kan gi alvorlige infeksjoner hos eldre, er det lite kjent at Respiratorisk Syncytial Virus (heretter omtalt som RS-virus) også kan gi sykdom som krever sykehusinnleggelse i denne aldersgruppen.

RS-virus er fryktet hos spedbarn, medfører stor sykdomsbyrde og fører til full barneavdeling ved Oslo universitetssykehus (OUS) hver vinter. Men også eldre, og personer med svekket immunforsvar, kan bli svært syke av dette viruset.

Høyere nivåer hos pasienter med RS-virus

Vår studie av voksne pasienter ved Sykehuset i Østfold, den første av sitt slag i Skandinavia, sammenlignet kliniske resultater og dødsrater hos innlagte voksne med akutte virale luftveisinfeksjoner.

Resultatene viste at pasienter med RS-virus hadde høyere NEWS-score, som indikerer alvorligere sykdom, sammenlignet med pasienter med influensa.

Pasientene som hadde påvist RS-virus hadde også høyere nivåer av hvite blodlegemer og CRP, som indikerer mer alvorlig betennelse.

Dette kan ha ført til at pasientene oftere ble behandlet med antibiotika, som ikke har effekt på virus.

Studien viser også at pasienter med RS-virus var mer påvirket klinisk enn de med influensa A og B ved innleggelse, noe som kan bidra til å forklare den økte bruken av antibiotika blant pasienter med RS-virus.

Influensa B-epidemiene er ofte begrensede mens influensa A oftere blir pandemier.

Studien bekreftet at RS-virus oftere blir påvist enn influensa hos pasienter med kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS), og at pasienter med flere underliggende sykdommer, som KOLS og hjertesvikt, har høyere risiko for symptomatisk RS-virus infeksjon.

RS-virus kan være underdiagnostisert

Høy mengde virus er også forbundet med høy betennelsesgrad i øvre og nedre luftveier, som kan påvirke alvorlighetsgraden av sykdommen.

Studien viser at RS-virus pasienter hadde høyere nivåer av hvite blodlegemer, som indikerer økt betennelse eller eventuelt bakterieinfeksjon, sammenlignet med influensa A-pasienter.

Studien avslører også at RS-virus ofte ikke blir vurdert som en mulig diagnose hos voksne med influensalignende symptomer av helsetjenestene, dermed kan RS-virus bli underdiagnostisert.

Det er viktig å diagnostisere RS-virus infeksjon også hos voksne pasienter, samt å spre nyheten om at det finnes en vaksine som risikopasienter kan ha nytte av.

 

Studien ble publisert i tidsskriftet Frontiers in Medicine

Respiratorisk syncytial-virus (RS-virus)

RS-virus - ikke barnets beste venn